werkdruk

Werkdruk: hoe ga je ermee om?

De term werkdruk is een onderwerp wat in de media geregeld opduikt. De werkdruk is, zo het lijkt, de laatste tijd steeds meer een punt wat aandacht nodig heeft en wat zal moeten veranderen. Vooral in het onderwijs, zorg en politie. Werkdruk is iets anders dan druk zijn met je werk. Iemand die druk is op zijn werk hoeft helemaal geen werkdruk te ervaren.

Met dit als een inleiding kun je stellen dat werkdruk een beleving is die ieder persoon op zijn geheel eigen wijze ervaart. Op een afdeling in een bedrijf of organisatie waar meerdere mensen werken is de beleving van het werk iets wat totaal verschillend kan zijn onder de medewerkers de daar werken. Er is sprake van werkdruk wanneer je werk niet binnen een bepaalde tijd af kunt krijgen of dat je niet aan de gestelde eisen kunt voldoen met als gevolg dat je daar stress van ervaart. Een op de drie medewerkers heeft hier last van en jaarlijks kost dit circa 1,8 miljard Euro.

Onderstaande ervaring is een mooi voorbeeld de mogelijke impact op de privésituatie:

Tijdens een gesprek op de werkvloer van een bedrijf vertelde een medewerker mij dat zij in haar vrije weekeinde met een paar vrienden was gaan eten in een restaurant. Het was gezellig en op een gegeven moment zei een van haar vrienden tegen haar “Waarom eet jij zo snel, moet je weg of zo. Het lijkt wel of je haast hebt.” Op dat moment werd het haar duidelijk. Op haar werk had zij onvoldoende tijd om rustig te kunnen eten. Toen zij dit later tegen haar man vertelde benoemde hij ook nog dat een lekker eindje samen met de hond wandelen meer leek op een half uur samen joggen.

Veel voorkomende redenen van werkdruk zijn, het hebben van te veel verantwoordelijkheden, onvoldoende kennis of niveau hebben, te weinig tijd of een niet haalbaar kwaliteitsniveau.
Andere factoren die buiten de persoon liggen kunnen ook een reden zijn, technische zaken, komende veranderingen, klanten etc.

Een balans tussen werkbelasting en belastbaarheid

Nu is het zo dat iemand die slechts een korte periode last heeft van zijn werkdruk niet direct daaronder zal lijden. Het wordt een ander verhaal als het allemaal lang duurt en de medewerker veranderingen in zichzelf ervaart. Het is belangrijk om te weten dat er altijd sprake is van een balans tussen werkbelasting en belastbaarheid.

Werkdruk

Bij het verstoren van deze balans ontstaat er een situatie die kan leiden tot uitval van de medewerker, maar ook minder werkplezier, minder concentratie, minder kwaliteit en veiligheidsrisico’s. Werkdruk valt onder Psychosociale Arbeidsbelasting en de Arbowet verplicht werkgevers hierover beleid te voeren.

Om te weten of je last hebt van werkdruk kun je diverse online testen doen. Bekijk de website of de pagina Check je Werkstress op Facebook

Wat kan je er zelf aan doen?

 • Breng zoveel mogelijk structuur aan in je werk
 • Meld het aan je leidinggevende.
 • Is je opleidingsniveau wel voldoende of heb je opleiding nodig?
 • Zijn er andere oorzaken naast de factor werk? (omgangsvormen)
 • Breng het in een werkoverleg ter sprake
 • Vergroot je persoonlijke effectiviteit door een workshop /training
 • Zorg voor timemanagement
 • Ken jezelf! Ben je assertief genoeg?
 • Zorg voor tegenhangers die energie opleveren zoals sport, privérelatie etc.
 • Zorg voor ontspanning
 • En ….vraag om hulp!

Werkstress