Safer internet day

Safer Internet Day: de online veiligheid van uw kind

Internet en veiligheid, meer dan een beveiligingscheck!

Eergisteren zag ik op de startpagina van Google een opmerking staan van Safer Internet Day en werd mij zowaar een beveiligingscheck aangeboden.

Nu weet ik ook wel dat het goed beveiligd zijn op internet een belangrijke zaak is en daarom heb ik een virusprogramma wat mij daarbij helpt. Google-end op dit woord zag ik dat er serieus aandacht wordt besteed aan gegevensbescherming. Er is zelfs een heuse cyberestafette! En daar zag ik het meest belangrijke staan van
veilig internet. Namelijk veilig en verantwoord gebruik van online gedrag, en juist vooral onder jongeren.

Direct werd ik aan het journaal van eergisteren herinnerd en zag ik de rapportage over Amanda Todd, het Amerikaanse meisje wat door een Nederlandse man onder druk werd gezet en naaktfoto’s verstuurde. U ken het verhaal van dit meisje vast al wel. Uit dit trieste verhaal blijkt wel dat het grootste risico van schade op / door internet vooral komt door verkeerd eigen gedrag. Het geven van persoonlijke informatie, plaatsten van foto’s, te eenvoudige wachtwoorden enz. Maar vooral te weinig alertheid en te veel vertrouwen in anderen die contact via internet maken.

Safer Internet Day, een bewustwording voor de online veiligheid van uw kind

Wat mij het meeste raakt is dat via internet een grote sociale onveiligheid kan ontstaan. De term cyberpesten is al volop bekend. Vooral kinderen zijn hier kwetsbaar in. Mijn ervaring is dat ik het onderwerp met mijn kinderen bespreekbaar heb gemaakt. Als ouder voed je je kind op en op een gegeven moment merkte ik dat ik geen zicht had op wat er online allemaal gebeurde.

“Op een woensdagmiddag mocht mijn dochter van 10 thuis aan de eetkamertafel even op Skype.  Op een gegeven moment zag ik haar sip kijken en hoorde haar iets zeggen als: Nee hè niet weer! Ik keek snel op het beeldscherm en zag dat er een chatgesprek gaande was waarin mijn dochter werd uitgemaakt voor dom en lelijk . Ik kon toevallig gelijk de moeder van het andere kind bellen. Zo kon het pesten snel stoppen.”

Wat ik wil duidelijk maken is het volgende:

Laat een kind voorbereid op het internet gaan. Dit is een rol die ik mijzelf als ouder geef, immers je moet je kind ook behoeden voor fouten of gevaren. Daar is geen beveiligingsprogramma tegen opgewassen. Daarom ben ik betrokken bij mijn kinderen en geïnteresseerd in hen. Ik vraag regelmatig met wie ze op Social Media allemaal bevriend is en of dat allemaal bekenden zijn! Welke foto wel kan en welke niet. Welke persoonlijke gegevens er weggegeven worden.

Is dit voldoende? Nee dat is het niet want je kunt niet alles voorkomen maar Safer Internet Day is in het leven geroepen voor meer bewustwording omtrent online veiligheid.

En als er dan iets gebeurt? Onderneem actie. Op school wordt er al aandacht aan besteed. Er is heel veel informatie over dit onderwerp te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op  de website www.mijnkindonline.nl

Bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor kinderen. Ook volwassenen lopen precies dezelfde risico’s.

Fouten maken we allemaal en…. ook op internet heb je recht op sociale veiligheid!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *