Meldingen van agressie

Onveiligheid bij raadsonderzoekers

Onveiligheid tijdens gesprekken met cliënten

Probleem

Bij een vestiging van de Raad Voor de Kinderbescherming wordt door de raadsonderzoekers regelmatig onveiligheid ervaren tijdens gesprekken met cliënten. Vaak wordt er in een gesprek een vervelende boodschap gebracht en kan een cliënt daar niet goed mee om gaan. Woede-uitbarstingen, bedreigingen en fysiek geweld zijn dan het gevolg. Er is behoefte om te kunnen reageren op situaties waar praten geen of weinig effect meer heeft.

Oplossing

In samenspraak wordt er uit de aanwezige medewerkers een interventieteam opgericht om de veiligheid van de overige collega’s te waarborgen en om op een passende manier met de betreffende cliënt om te gaan. De deelnemers krijgen de nodige juridische kennis aangereikt en worden veelvuldig getraind in het optreden bij een melding van agressie. Op locatie wordt fysiek optreden getraind aan de hand van actuele gebeurtenissen. De medewerkers worden vervolgens periodiek getraind om de vaardigheden op peil te houden

Resultaat

Binnen de vestiging is er een effectief werkend team wat in geval van agressie snel ter plaatse is. De veiligheidsbeleving onder de medewerkers is aanzienlijk vergroot. Bij het vermoeden van een escalatie worden nu vooraf al maatregelen genomen. Het zelfvertrouwen onder veel collega’s is vergroot.

Organisatie

Raad voor de Kinderbescherming

Weten wat Mind Your Business voor u kan betekenen?