lentiekriebels

Lente: alles is naar de knoppen

Een positieve beleving

Ik zou niet weten wie het heeft bedacht maar het klinkt zo fris en nieuw: Lentekriebels! Het woord heeft een positieve beleving. Dat komt omdat er zoveel gebeurt in dit jaargetijde.

Als je al last van een winter blues zou hebben dan wordt het al snel minder in de lente. In ieder geval is het een begin van iets nieuws. In de natuur met nieuwe blaadjes aan de bomen en bloesem, tot aan het zelf actiever worden en meer naar buiten gaan.  Dingen doen. Niet zo vreemd natuurlijk want je hebt maandenlang meer binnen dan buiten gezeten en nu wil je er letterlijk uit.

Omdat de dagen langer worden sta je letterlijk meer in het licht. Als de zon schijnt dan schijnt hij een stuk feller dan in de voorgaande maanden.

Vitamine D bevordert het geluksgevoel

In het licht maakt ons lichaam vitamine D aan en dat zorgt weer voor de aanmaak van hormonen. Het zijn onder meer dopamine en serotine die worden aangemaakt. Als je dan in de lente een geluksgevoel ervaart of in ieder geval iets anders dan de voorgaande donkere maanden dan weet je dat het door deze twee wordt veroorzaakt. Het enige wat je ervoor moet doen is in de zon staan!

Over het algemeen voelt iedereen zich beter in de lente. Sommige hebben nog last van voorjaarsmoeheid maar dat gaat naarmate het voorjaar vordert vanzelf over. Leuk hè hoe licht onze stemming zo beïnvloed!

Lentekriebels ook op de basisscholen

Op de scholen in het basisonderwijs is het nu de Week van de Lentekriebels. Deze week wordt het begrip respect onder de aandacht gebracht. In deze week leren de kinderen van groep 1 tot en met 8 over hun lichaam, over relaties, omgaan met social media en over zelfbeeld en seksuele weerbaarheid. Een hele hand vol dus! En dat alles om te zorgen voor een sociaal veilig schoolklimaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *